Hvad er afhængighed?

Alcoholic

En brugbar definition for afhængighed er:

”Den tilstand hos en person som kontinuerligt benytter enhver substans for at ændre ens sindstilstand til trods for de negative konsekvenser.”

Grundlæggende set så er det en person som bliver høj eller fuld igen og igen til trods for alle de forfærdelige og negative ting som sker omkring dem. Mange misbrugere er ligeglade med om strømmen går, bilen løber tør eller katten sulter; så længe de kan fortsætte med at blive høje kan alt andet være lige meget.

Ingen personer har nogensinde haft det som et mål i livet at blive en junkie. Små børn har drømme om at blive politimænd, brandmænd eller læger osv. Et barn har aldrig sagt:

”Når jeg bliver voksen så vil jeg ødelægge mit liv, splitte min familie ad og stikke nåle i mine arme hver dag så jeg ikke bliver syg.”

Når folk starter med at tage stoffer, anser de ikke sig selv for at være afhængige. Mange folk har prøvet stoffer for første gang i gymnasiet. Nogen har prøvet tidligere og andre senere, men på et tidspunkt i livet fik man muligheden for at experimentere med stoffer. På det tidspunkt var der ingen som tænkte over konsekvenserne af deres handlinger eller muligheden for, at man ikke ville kunne stoppe igen.

De fleste var mere bekymrede om hvornår stoffet ville begynde at virke. Afhængighed er snigende og kan fange en person før han selv er klar over det.

Uanset stoffet, hvad end det er heroin, crack, kokain, methamphetamin eller piller så er processen og grunden for misbruget den samme. En person tog stoffer og lagde mærke til at det ”løste” nogle problemer for ham. F.eks. kunne det have givet ham en portion selvtillid og hjulpet ham til at føle sig bedre tilpas, givet mere energi, gjort dem mere produktive eller mindre nervøse. Efter at have fortsat med at bruge stoffer og en række dårlige beslutninger senere, er personen lige pludselig ved at sælge sin Playstation eller sin mors smykker for 300 kr. så han kan få endnu et skud eller flere piller.

Drug and prostitution

Når man ser en misbruger og deres opførsel, tænker folk ofte:

”Hun er jo sindssyg! Hun sælger sin krop til fremmede mennesker?!”
”Han solgte alle hans ting til en hæler?”
”Hun kom ikke engang til hendes farmors begravelse?”
”Så sker det igen, han glemmer sine børn…”

Personen før afhængigheden ligner overhovedet ikke den person som nu sidder overfor én ved middagsbordet, med mørke rande under øjnene, snavs under neglene, ubarberet og usoigneret. Stoffer får en person til at gøre det utænkelige, kaste al deres etik og moralske normer væk og skabe et monster. Hvorfor er det sådan? Abstinenser, derfor.

Happy woman

På Narconon mener vi, at narkomani hverken er en arvelig eller en uhelbredelig sygdom, som fortsat vil kræve behandling. En stofmisbruger er heller ikke stofmisbruger resten af livet. Narconon-programmet består af en række unikke teknikker, som hjælper stofmisbrugere med at overvinde afhængighed af stoffer og alkohol og disses skadelige virkninger.

Programmets mål er en stoffri person.

FORFATTER
S

S

NARCONON EUROPA

FOREBYGGENDE UNDERVISNING OM STOFFER OG AFVÆNNING

Få hjælp nu
RING OP PÅ